Barbaren aan de poort

Elke trend verdient zijn tegentrend. Maar bij de trend van duurzaam beleggen gaat dat nu wel erg ruig. Na een paar jaar van enthousiasme over ‘ESG-beleggen’, met aandacht voor milieu, mens en maatschappij, is de stemming snel aan het omslaan.

The Economist verklaarde duurzaam beleggen tot een ‘kapot idee’. The New York Times noemde het een ‘scam’. En dit weekend stond in deze krant een kritisch artikel van AFM-directeur Laura van Geest. Kritiek is natuurlijk goed, want alleen zo kan de ESG-markt volwassen worden. Maar terwijl goedwillende krachten strijden over de details van een eerlijke kapitaalmarkt, wordt de echte bedreiging genegeerd.

Vooral in de VS staan al meer oerconservatieve beleggers op, die bedrijven willen dwingen om hun ESG-agenda overboord te zetten en weer lekker te gaan vervuilen en discrimineren. Republikeinse politici verbieden pensioenfondsen milieu en mens mee te nemen in hun beleggingsstrategie. Een grote activistische belegger zet zelfs speciale beleggingsfondsen in om ‘woke-bedrijven’ te bestrijden. De barbaren staan weer aan de poort. Als we niet uitkijken komen ze straks ook naar Europa.

FD