Solidariteit

De Duitse regering wil €200 miljard uitgeven aan energiesubsidies voor burgers en bedrijven. Dat leidt tot woede in Europese hoofdsteden. Het land dat Europa verslaafd maakte aan Russisch gas, helpt wel de eigen bevolking, maar laat armere EU-lidstaten aan hun lot over. Het is ‘een middelvinger naar Europa’, zegt een anonieme EU-bestuurder tegen nieuwssite Politico. Eurocommissaris Gentiloni pleit voor een Europese aanpak. De vertrekkende Italiaanse premier Draghi vindt dat niet begrotingsruimte, maar solidariteit leidend moet zijn.

De kritiek richt zich op Duitsland, maar gaat net zo goed over Nederland. Ook wij moeten cold turkey afkicken van onze gasverslaving en trekken daar tientallen miljarden voor uit. Verdient Nederland ook de middelvinger?

Welnee. Dat Duitsland en Nederland de eigen bevolking kunnen steunen, komt doordat we daar het geld voor hebben. Met bezuinigingen en hervormingen is de ruimte voor de steun gecreëerd. Zolang de Italianen iedere hervormingsgezinde regering wegstemmen en de Fransen niet eens de pensioenleeftijd kunnen verhogen, heeft hun roep om solidariteit niets om het lijf.

FD