Sorry, beste ambtenaren…

Het zal een jaar of vier geleden zijn geweest dat ik een telefoontje kreeg van het ministerie van Economische Zaken. Men was bezig met een onderzoek naar de wensen en klachten van kleine ondernemers in Nederland. Of ik als zelfstandige-zonder-personeel mee wilde doen met deze inventarisatie.

VAR
Een paar weken later zat ik in Café Dauphine, te Amsterdam, tegenover twee jonge, enthousiaste ambtenaren. Wat kunnen we beter doen, vroegen zij gretig. Waar kunnen u als zzp’er mee helpen? Ik greep deze kans om te klagen met beide handen aan. Die jaarlijkse aanvraag voor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), kon dat niet simpeler? Waarom werd ik, nadat ik enkele keren een dag te laat was met mijn btw, tot in lengte van dagen gestraft met een maandelijkse belastingaanslag? En kon er misschien iets worden gedaan aan de zeer beperkte aftrekmogelijkheden van de kosten die ik maakte voor mijn kantoor aan huis?

O, de gruwelijke naïviteit, de stompzinnige hooghartigheid. Sorry, ambtenaren. Duizend maal excuus voor deze domme, domme vragen. Ik wist vier jaar geleden niet wat ik deed. Ik liep met mijn hoofd hoog in de wolken en leefde in de sprookjesachtige veronderstelling dat de overheid blij met mij was, en met al die andere kleine zelfstandigen. Inmiddels sta ik met beide benen op de grond.

BGL
Daarom wil ik graag al mijn kritische vragen en opmerkingen terugnemen. Natuurlijk vul ik ieder jaar enthousiast mijn VAR in. Ik snap dat schijnzelfstandigen de pest van deze tijd zijn, dat nep-zzp’ers de sociale zekerheid kapot maken en de solidariteit in Nederland ondermijnen. Dus snap ik ook heel goed waarom de overheid mij telkens wil laten verklaren dat mijn opdrachtgever niet stiekem mijn werkgever is.

Ik vul desnoods vier keer per jaar lachend zo’n VAR-aanvraag in, als ik maar niet gedwongen wordt om die duizend keer onhandigere en tijdrovendere ‘Beschikking Geen Loonheffingen’ (BGL) aan te vragen. Zo’n BGL zou ik voor elke opdracht en elke opdrachtgever opnieuw moeten aanvragen. Ik zou dat samen met mijn opdrachtgever moeten doen, die bovendien verantwoordelijk wordt voor de juistheid van de antwoorden. Ik spring met plezier door ieder hoepeltje die de overheid mij voor houdt, maar hoef ik dan s.v.p. niet samen met zakelijke relaties keer op keer vast te stellen wie nu precies een gezagsrelatie heeft met wie?

Jacht
En dat van die btw bedoelde ik ook niet zo. Desnoods betaal ik mijn omzetbelasting op weekbasis. Maar mogen wij zzp’ers dan onze zelfstandigenaftrek behouden? En dat kantoor aan huis kunnen we prima uit de nettowinst betalen. Maar hoeven wij dan niet verplicht mee te doen aan een collectieve pensioenregeling en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Ik beloof nooit meer te zeuren, als de overheid de jacht op de zzp’er staakt.