Prima kandidaat

Zelensky is teleurgesteld in Rutte. De premier is tegen een snel kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie voor Oekraïne. Tijdens een interview met Nieuwsuur verzuchtte Zelensky: ‘Als er geen plaats is voor ons in de EU, zeg dat dan eerlijk.’

Volgens Rutte moet het land eerst nog stappen zetten. Minder corruptie, goed bestuur, dat werk. Maar daar is het kandidaatschap toch juist voor bedoeld? Dat is de fase waarin een land zich, met hulp van Brussel, klaar maakt voor echt lidmaatschap.

Als landen als Servië, Albanië en Turkije wel kandidaat-lid mogen worden, waarom het onze oorlog vechtende Oekraïne dan niet? De reden ligt ongetwijfeld in dat rampzalige raadgevende referendum van 2016, toen een deel van de bevolking na een slecht vormgegeven stemprocedure tegen het associatieverdrag stemde.

Dat referendum was de studentikoze grap van een groepje laatpuberende jongens die we inmiddels kennen als raaskallende Kamerleden met een voorkeur voor complottheorieën. Het matrozenpetje haalde geen zetel en slijt zijn dagen nu als roddeltante op YouTube.

Hoelang nog laten we deze figuren het Nederlandse EU-beleid bepalen?

FD