Fossielflatie

‘Groenflatie’, dat is een stijging van de prijzen veroorzaakt door snelle energietransitie. Als iedereen tegelijk een elektrische auto’s koopt en windmolens bouwt, worden grondstoffen als lithium en koper snel duur, zo legde ECB-bestuurder Isabel Schnabel afgelopen donderdag uit. De prijs van zonnepanelen gaat door het dak en warmtepompen worden onbetaalbaar.

Maar uitstel van de transitie levert ook inflatie op: ‘klimaatflatie’, volgens Schnabel. Klimaatverandering veroorzaakt misoogsten en hoge voedselprijzen. Meer overstromingen betekent hogere verzekeringspremies.

En dan is er ook nog ‘fossielflatie’. Zolang we afhankelijk zijn van fossiele energie zorgt iedere stijging van olie- en gasprijzen voor hogere consumentenprijzen. Het is duidelijk dat deze ‘flatie’ momenteel verreweg de belangrijkste is van de drie.

Groenflatie, klimaatflatie, fossielflatie. Nee, voor smaakvolle taalvernieuwing hoef je niet bij de ECB te zijn. Maar als de woordgruwels helpen om duidelijk te maken dat je inflatierisico’s niet kunt verminderen door de energietransitie te vertragen, moeten we dat maar voor lief nemen.

FD