Fout marmer

De zomer komt eraan dus we mogen weer plannen maken. Misschien vliegt u wel naar Griekenland en brengt u een bezoekje aan het Parthenon op de Acropolis van Athene. Of beter: aan de resten van die tempel, want de Ottomanen lieten er ooit een munitieopslag ontploffen. In de resten werd later gegraaid door de Britse graaf Elgin, die de mooiste marmeren beelden naar Londen sleepte.

Voor een compleet beeld van het Parthenon moet u dus niet alleen naar Athene, maar ook naar het British Museum waar de roofschatten een eigen zaal hebben.


bron: wikipedia

Idioot natuurlijk, in een tijd waarin de discussie over het teruggeven van oude cultuurschatten de museumwereld domineert. De Grieken willen de beelden graag terug, en ijveren daar al vele decennia voor. De Britten wilden er nooit van weten. ‘Ze zijn van ons’, stelde premier Johnson vorig jaar nog.

Maar sinds kort lijkt er beweging in de zaak. In mei kondigde Unesco aan dat zowel Athene als Londen instemmen met gesprekken. Andere EU-landen moeten nu de druk op de Britten opvoeren, en opkomen voor EU-lid Griekenland. Is er misschien eindelijk eens een voordeel van die brexit.

FD