Zwemmen in poep

Altijd lachen met die Britten. Geen volk weet zo grappig werkelijkheid en absurdisme te vermengen en zichzelf zonder gêne op de hak te nemen. Soms gaat het om subtiele, spitsvondige grappen. Vaak ook is het onbekommerde poep-en-plas-humor.

Op dit moment vooral dat laatste. Letterlijk. Door brexit hebben de rioolbedrijven moeite om de noodzakelijke chemicaliën in te kopen. De rioolzuivering lukt daardoor niet meer. Dus laten de bedrijven hun smerigheid ongezuiverd in het oppervlaktewater lopen. Een motie om dat te verbieden werd door de Tories van Boris Johnson weggestemd. Gevolg: meren, beken en rivieren worden overstroomd door miljoenen liters raw sewage, zoals de Britten de smurrie noemen. Ook de kust raakt zwaar vervuild. Vissen sterven, oesters zijn oneetbaar.

Brexit zou het land weer fier en vrij maken. Met een trots volk dat soeverein de eigen toekomst kiest. In plaats daarvan zwemmen de Britten in hun eigen stront. En een beroep doen op de strenge Europese regels voor waterkwaliteit kan niet meer, want Brussel heeft niets meer te zeggen. Veel komischer dan dit wordt het niet.

FD