Zonder economen

Eerst het goede nieuws. Althans, ik vind het goed nieuws: de gehele sociaaleconomische driehoek bestaat straks uit vrouwelijke ministers. Met Kaag (Financiën), Van Gennip (SZW) en Adriaansens (EZ) worden de cruciale economische ministerposten door een vrouw bemenst. Voor het eerst.

Dan het slechte nieuws. Althans, ik vind het slecht nieuws: niemand in de driehoek is econoom. Da’s niet voor het eerst. In Balkenende I, dat vrijwel direct aan ruzies ten onder ging, deed de driehoek het met Hoogervorst, De Geus en platenbaas Heinsbroek, ook zonder economen. Dat belooft weinig goeds.

Nee, dan vroeger. Onder premier Den Uyl (zelf ook econoom), bestond de driehoek met Duisenberg, Albeda en Lubbers uit louter economen. Later hadden we o.a. Boersma, Ruding, De Vries, De Koning, Zalm, Bos, De Jager, Dijsselbloem en Koolmees.

In de hele ministersploeg van Rutte IV zit zelfs geen enkele afgestudeerde econoom. Alleen Harbers deed economie, maar maakte het niet af. In tijden van inflatie, coronasteun, energietransitie, investeringsfondsen, woningnood en stijgende zorgkosten is dat op z’n minst bijzonder te noemen.

FD