Winst voor zzp’ers

Gefeliciteerd FNV! Bravo, hoera en goed gedaan. Oprechte gelukwensen voor de winst in de Uber-rechtzaak. Chauffeurs die voor dit platformbedrijf werken zijn geen zzp’ers maar werknemers, oordeelde de rechtbank. Ze vallen gewoon onder de taxi-cao.

Lees het vonnis en je snapt de rechter wel. Via de Uber-app heeft het bedrijf totale controle over de chauffeur, zijn tarieven en beschikbaarheid. Uber-chauffeurs zijn de ultieme schijnzelfstandigen en het valt te prijzen dat FNV dit aan de kaak stelt.

De uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor andere platformbedrijven in de gig-economy. Maar het moet ook invloed hebben op de ongenuanceerde anti-zzp-houding van de vakbond zelf. Want blijkbaar kun je voor het tegengaan van echte schijnzelfstandigheid prima terecht bij de rechtbank. De wet biedt voldoende ruimte. De oorlog tegen de nep-zzp’er hoef je dus niet te voeren met nieuwe wetten en regels die ook alle echte zelfstandigen raken.

De Uber-uitspraak is een overwinning in de strijd tegen schijnzelfstandigen, maar ook in de strijd tegen rigide regels voor de overgrote meerderheid van oprechte zzp’ers.

FD