Waar is Xi?

lle wereldleiders reisden naar Glasgow, in een allerlaatste poging om desastreuze opwarming van het klimaat te voorkomen, of in elk geval te verminderen.

Alle wereldleiders? Nee, een van hen bleef thuis. Hij vond het niet nodig om naar Schotland af te reizen, maar stuurde wat ambtenaren en een armoedige schriftelijke verklaring zonder echte toezeggingen.

De ontbrekende leider is Xi Jingping, president van de Volksrepubliek China. Niet toevallig het land met de grootste CO₂-uitstoot, en plannen om nog flink in kolencentrales te investeren. Ja, China wil in 2060 CO₂-neutraal zijn, maar juist in Glasgow had Xi kunnen bewijzen hoe hard die belofte is, door echte actie en harde maatregelen aan te kondigen.

Klimaataanpak vergt internationale coördinatie. Dat gaat het best op basis van vertrouwen. Maar kwaadschiks kan ook. Xi’s afwezigheid bewijst dat Europa het eerder voorgestelde systeem van handelstarieven voor CO₂-intensieve import uit landen als China, snel moet invoeren. Niet alleen om onze eigen industrie een eerlijk speelveld te geven, maar ook om te zorgen dat Xi de volgende keer wel komt opdagen.

FD