Vrede op de maan

Met zoveel oorlog en geweld op aarde, kun je voor een beetje vredig gevoel alleen nog boven kijken. Naar de sterren, de planeten en de maan. Zo kun je de menselijke nietigheid ervaren en het relatieve van alle aardse ellende inzien.

Maar op de maan lijkt het inmiddels ook dringen te worden. De ene na de andere maanmissie wordt gepland en uitgevoerd, door verschillende landen. Over twee jaar lopen er misschien ook weer mensen op de maan. En waar mensen zijn komt… ruzie en gedoe.

Is de mensheid ditmaal verstandiger? Zou kunnen, want sinds 2020 zijn er de Artemis Akkoorden. Daarin staan afspraken over netjes en vreedzaam gedrag op onze natuurlijke satelliet en sluit aan bij het in 1967 afgesloten Ruimteverdrag. Nederland had de Artemis Akkoorden nog niet ondertekend, maar het kabinet kondigde vorige week aan dit nu wel te gaan doen.

De akkoorden regelen onder andere ‘safety zones’: als een land ergens lekker aan het werk is, mag een ander land daar niet met een maankarretje doorheen komen crossen. Eigendomsrechten worden op de maan niet verdeeld, maar elkaar de ruimte gunnen kan heel wat ruzies voorkomen.

FD