De ijskappen van Antarctica en Groenland smelten, warmer zeewater zet uit, dus stijgt de zeespiegel. Tot 2150 met waarschijnlijk een meter, schrijft het KNMI in zijn nieuwste klimaatscenario’s. Tot het jaar 2300 komt er misschien wel 6 meter bij. Of zelfs 17 meter, als Zuidpoolijs sneller afbrokkelt.
Ach, denkt de 50-plusser in mij, dan ben ik zelf ook al afgebrokkeld. Maar dan heb ik buiten de vermogensmarkten gerekend. Op een gegeven moment worden dit soort risico’s ingeprijsd en dat moment ga ik zeker meemaken. Bijvoorbeeld als ik mijn huis (precies op 0 meter NAP), wil verkopen.
Nu sluit de huizenmarkt de ogen nog voor overstromingsrisico’s. Een twee-onder-een-kapper op het diepste punt van Nederland (Zuidplas, -6 meter NAP), kost volgens Funda zelfs meer dan een identiek huis in Enschede (+38 meter NAP). Economen van ABN Amro toonden in 2022 al aan: overstromingsrisico’s zijn niet goed ingeprijsd.
‘Stranded assets’, noemt de ECB dit soort activa, die sterk in prijs kunnen dalen als de ernst van de klimaatcrisis duidelijk wordt. Voor Nederland niet zo’n gelukkige term. ‘Verzopen vermogen’ is toepasselijker.
NB: Niet te lang na deze column verscheen een interessant rapport van Calcassa over klimaatrisico’s op de huizenmarkt. ABN Amro schreef ‘Stapeling klimaatrisico’s en financiële draagkracht op de woningmarkt’. De ECB zou volgens berichten zo’n twintig banken hebben gedreigd met boetes als tekortkomingen op het vlak van klimaatrisico’s niet aangepakt worden.