Verloren jeugd

Hoe oud was u in 1980? Ik was net 14, dus oud genoeg om de krant te lezen, maar niet om het nieuws te begrijpen. Mark Rutte was 13. DNB-president Klaas Knot ook.

Jonge pubers waren we. Dus toen de Amerikaanse Fed-voorzitter Paul Volcker dat jaar de rente verhoogde naar 20%, kregen we dat nauwelijks mee. Wat we wel merkten was de diepe recessie die deze Volcker-shock veroorzaakte. Wij groeiden op in een decennium van recessie, bezuinigingen en jeugdwerkloosheid. De ellende werd muzikaal omlijst door de deprimerende synthesizer-deuntjes van  en Tears for Fears en het pathetische gekweel van The Smiths. De meisjes trokken blazers aan met afzichtelijke schoudervullingen en toupeerden hun haar net zo lang tot zelfs de knapste onder hen er uit zag als een blonde suikerspin.

Waarom val ik u lastig met deze jeugdtrauma’s? Omdat de Volcker-shock een reactie was op de energiecrisis van de jaren zeventig, toen dure olie zorgde voor een loon-prijsspiraal en torenhoge inflatie. Gelukkig was ECB-president Christine Lagarde in 1980 al 24 jaar. Hopelijk oud genoeg om die les toen al te leren en ditmaal wel op tijd op te treden.

FD