Verhoog de bierprijs

Benzine duur? Wacht maar tot je een terrasje pakt, dan zie je pas prijsstijgingen.

Dat hoop ik tenminste, want de horeca heeft alle redenen om de prijzen flink te verhogen. Gooi er om te beginnen maar 50% bovenop.

Niet om de verloren omzet in te halen, maar gewoon vanwege de wet van vraag en aanbod. Die vraag moet enorm zijn, want tijdens de lockdown maakten veel mensen zich druk over het verlies van ‘hun vrijheid’ om op het dorpsplein een glas bier te drinken. En het aanbod is beperkt, want ook op de terrassen geldt de anderhalve meter.

Maar worden de klanten dan niet boos? Vinden ze de horecaondernemers profiteurs? Daar is men ongetwijfeld bang voor. Een kroegbaas in Zwolle legde in de lokale krant omstandig uit dat hij de prijzen wel moest verhogen, omdat de inkoopprijs was gestegen. Hij was echt geen zakkenvuller.

Die nederigheid is misplaatst. Kropsla kost meer in de winter. De huur van vakantiehuisjes is hoger tijdens schoolvakanties. Werknemers krijgen extra betaald voor nacht- en zondagsdiensten. En het bier is duur tijdens een pandemie. Daar hoeft de horeca geen excuses voor aan te bieden.

FD