Vakbond eist meer stress

Vindt u het moeilijk om binnen kantooruren uw werk af te krijgen? Voelt u druk om over te werken en komen daardoor privéafspraken in het gedrang? Heeft u last van stress en dreigt zelfs een burn-out, omdat u te weinig tijd heeft voor te veel werk?

Dan heb ik slecht nieuws. De vakbond wil dat u uw werk in nog minder tijd doet. Wat nu al niet past in een 38-urige werkweek, moet u dan in 30 uur zien te proppen. De CNV wil dat via de cao regelen. Want alleen met nog meer werkstress kunt u de burn-out voorblijven, denkt de vakbond.

Nederlanders hebben nu al de kortste werkweek ter wereld. Dat komt niet alleen door de deeltijdcultuur; ook de voltijdwerkweek is bijna nergens zo kort als hier. Als we die week nog korter maken, wordt het werk echt niet minder. En er komen ook echt niet opeens nieuwe werknemers bij.

Onze arbeidsmarkt is structureel krap. We moeten juist proberen verpleegkundigen, technici en andere vakmensen te verleiden om wat meer uren te werken. En uitvinden hoe we dat sociaal en maatschappelijk mogelijk maken. Maar over dat soort echte problemen nadenken, daar krijgt de vakbond alleen maar stress van.

FD