Vaccinatiegokje

De kans op trombose is slechts 1 op 100.000, maar toch willen veel 60-plussers het AstraZeneca-vaccin niet. Het risico is verwaarloosbaar, schreef collega Dijkman. Klopt natuurlijk. Maar mensen kunnen niet kansrekenen en de overheid voert campagne om dat cognitieve gebrek te vergroten met de leugen dat extreem kleine kansen tóch groot zijn.

Staatsbedrijf Nederlandse Loterij maakt op tv reclame voor de Eurojackpot (‘Zo veel money!’). De Staat wil dat u meedoet met een loterij in 18 landen waarvan de hoofdprijs maar soms wordt uitgekeerd. De kans op ‘veel money’ is daardoor slechts 1 op 95 miljoen!

Hoe miniem is die kans? Stel dat we het winnende lot kiezen met een rad van fortuin (zo’n draaischijf van de kermis). Elke drie centimeter zetten we een spijkertje. Hoe hoog moet het Eurojackpot-rad zijn? Het antwoord: ruim 900 kilometer! Ter vergelijking: ruimtetelescoop Hubble draait z’n rondjes op 540 kilometer hoogte.

De kans dat je trombose krijgt van een prik is bijna duizend keer zo groot als het winnen van de hoofdprijs in deze overheidsloterij. Ik zou me toch zeker laten prikken, maar koop beslist geen lot.

FD