Het Trumpisme van Biden

Trumps importtarieven op Europees staal, ze zijn alweer bijna 3,5 jaar oud. Ingevoerd met slechte argumenten (‘nationale veiligheid’), om de verkeerde reden (de handelsbalans) en op basis van beroerd advies (van warhoofd-econoom Peter Navarro). Buiten de Trump-kliek snapte niemand iets van de maatregel. Behalve in de Amerikaanse staalindustrie, natuurlijk.

Vandaar dat de nieuwe president Joe Biden direct na zijn aantreden de idiote tarieven weer schrapte. O nee, dat deed hij helemaal niet. De heffingen gelden nog steeds. Er wordt wel met de Europese Unie onderhandeld, maar, zo bleek vorige week, Biden wil de staalimport blijven belemmeren. Anders worden de vakbonden boos.

Het is een oude waarheid: invoeren van handelsbelemmeringen is veel makkelijker dan afbouwen ervan. Zo hebben de Verenigde Staten nog altijd een fors importtarief voor bestelauto’s, een overblijfsel van een handelsruzie uit 1964 over goedkope kippen. En onze baggeraars zijn niet welkom vanwege een protectionistische wet uit 1920.

Die wet geldt straks ook voor buitenlandse bouwers van offshore windmolens, heeft Biden al laten weten. Trump vertrok, het trumpisme bleef.

FD