Teveel geld

Lage spaarrente? De Belgen doen er wat aan! Met een speciale ‘staatsbon’ konden spaarders tegen 3,3% rente sparen bij de overheid. Dat deden ze massaal. België haalde met de speciale obligatie bijna €22 mrd op.

Moeten wij ook zoiets doen? Absoluut niet. Laat deze Belgenmop vooral de grens niet oversteken. De spaarrente is laag omdat er overliquiditeit is op de geldmarkt. Die is tijdens de eurocrisis en corona met opzet veroorzaakt door de ECB met het ruime geldbeleid en het opkoopprogramma. Daardoor is er meer geld in omloop dan nodig en hoeven banken niet om ons spaargeld te vechten. Hun probleem is niet te weinig, maar te veel geld. In België is dat nu het probleem van de overheid. Die heeft ook geen idee wat ze met €22 mrd moet, en is het maar weer terug gaan lenen aan de banken.

Wat is dan wel de oplossing? Niet Brussel moet centrale bankje spelen, maar Frankfurt. De ECB moet de overliquiditeit opdweilen. En dat doet men ook. Misschien moet het sneller, maar sinds deze zomer is de geldhoeveelheid eindelijk aan het krimpen. Dat is de echte reden dat de spaarrentes inmiddels langzaam oplopen.

FD