Te hoge lonen

In augustus steeg de inflatie naar het hoogste percentage ooit gemeten: 12. Maar het had nog veel erger kunnen zijn. Zonder ingrijpen van het kabinet was de inflatie maar liefst 14,3% geweest.

‘Afgeleide inflatie’, noemt het CBS dit cijfer. Daarbij wordt voor het effect van lagere indirecte belastingen gecorrigeerd. Het verschil tussen beide bedroeg in augustus dus 2,3 procentpunt. Ook dat was nog nooit zo groot. Door de energieheffing, accijns en btw te verlagen heeft het kabinet dus al een flinke hap uit de inflatie genomen.

Maar er is nog steeds een leefkostencrisis en volgens de Prinsjesdagplannen wil men die nu aanpakken door directe belastingen te verlagen: een hoger netto-inkomen om de hoge prijzen te kunnen betalen. In de afgeleide inflatie ga je dat niet terugzien.

Dat heeft wel een groot nadeel: de vakbond baseert zijn looneisen op de inflatie. Men eist straks een enorme loonstijging, terwijl een deel van de koopkrachtpijn al via lagere lasten wordt goedgemaakt. Dubbele compensatie dreigt. De vakbond zou zich bij het formuleren van de looneis daarom niet op inflatie maar op koopkracht moeten richten.

FD