Tax the rich

Rijke mensen moeten meer belasting betalen dan arme. Is er iemand die dat geen goed principe vindt? Misschien dat een puberale libertijn met een Ayn Rand-obsessie bezwaar maakt maar de rest van de mensheid, nu en in het verleden, zal de stelling onderschrijven. Wie rijk is, kan en moet meer bijdragen.

Waarom maken juristen er dan telkens zo’n probleem van? Nu is het weer de Hoge Raad die met veel principiële bombarie strijdt tegen het belasten van vermogen. Eerst was het onredelijk dat de Belastingdienst uitging van een vast rendement van 4%. Deze week bleek ook dat de vervolgens bedachte staffel, waarbij voor grote vermogens van meer rendement wordt uitgegaan, totaal onwettig is. Het zou zelfs in strijd zijn met de mensenrechten!

De overheid gaat nu vast weer door het volgende juridische hoepeltje springen en met veel moeite het werkelijk behaalde rendement vaststellen. Verspilde moeite: belast gewoon het vermogen zelf en niet het rendement. Iedereen snapt dat, want rijke mensen betalen dan meer, of ze nu slim of dom beleggen.

FD