Snel en krachtdadig

U heeft het zich de afgelopen maanden misschien ook weleens afgevraagd: hoe zou Nederland reageren als covid een nog veel ergere ziekte was, of veel sneller om zich heen greep?

Zou het kabinet dan eerder en harder durven ingrijpen? En ook echt preventief, dus zonder eerst te wachten tot vrijwel alle burgers van de ernst overtuigd waren? Zouden de heilige principes die vaccinatiedwang en -drang verbieden, opzij worden geschoven? Werden mondkapjes dan wél overal verplicht en ging iedereen ze echt dragen (ook over de neus, mensen)? Liet iedereen zich direct testen bij het eerste snotje of kuchje? Zouden quarantainemaatregelen gecontroleerd en gehandhaafd worden? En hielden de corona-ontkenners, de volksmenners en de gifmengers dan eindelijk een keer hun mond?

We zullen het binnenkort weten. De omikronvariant is veel besmettelijker en kan veel meer ziekenhuisopnames met zich meebrengen. Ook als de ziekte gemiddeld iets milder zou verlopen, hetgeen overigens nog lang niet zeker is. Het kabinet reageert inderdaad sneller en krachtdadiger op deze nieuwe bedreiging. Dat is mooi. Nu de rest van Nederland nog.

FD