Rekenrente

Met een beetje geluk kunnen we binnenkort beginnen met het Grote Gesprek over de Rekenrente. Nu nog niet, want de dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn nog net te laag. Maar als de rente op de kapitaalmarkt nog wat stijgt en de aandelen niet teveel dalen, kan het gesprek over welke rekenrente precies de correcte is, en hoe streng we die moeten berekenen, eindelijk beginnen.

De pensioensector wil het daar natuurlijk al jaren over hebben, want men vindt de rekenregels te streng. Maar praten over de regels, net als je die toevallig op grove wijze aan het breken bent, is niet erg geloofwaardig. Alsof een gesnapte winkeldief een filosofisch debat met de agent begint over wat de juiste definitie van ‘eigendom’ is. Pas als de dekkingsgraden op orde zijn kun je een principieel debat over rekenrente voeren.

In principe dan. In werkelijkheid is onder druk van de lage buffers een totaal nieuw pensioenstelsel in de verf gezet, waarin de rente een kleinere rol speelt. Zal je zien dat het debat straks alleen daarover gaat: de heilloze vraag of die hervorming nog wel nodig is, nu de dekkingsgraden weer stijgen.

FD