Red de redder van de euro

Hij was de perfecte kandidaat voor een onmogelijke klus. Toen de Griekse econoom Andreas Georgiou in 2010 de baas werd van ELSTAT, het Griekse bureau voor de statistiek, haalde men in Europese hoofdsteden opgelucht adem.

Georgiou, opgeleid in de VS, cum laude afgestudeerd aan Amherst, gepromoveerd in Michigan, ruim twintig jaar lang werkzaam bij het IMF; deze Griekse topper was bereid om orde te scheppen in de Griekse chaos.

Want Griekenland stond er in 2010 uiterst beroerd voor. Men had gelogen over het begrotingstekort en toen dat uitkwam ontstond een vertrouwenscrisis. De rente schoot omhoog, schulden werden onhoudbaar en de euro kwam in gevaar.

Georgiou was de sleutel tot vertrouwensherstel. Hij gaf de eerlijke cijfers over de Griekse begroting en werd zo een van de redders van de euro.

Maar in Griekse ogen was hij een verrader, die te eerlijk was over de problemen van de staat. Georgiou gaat al tien jaar van rechtszaak naar rechtszaak. Deze week werd hij andermaal veroordeeld, nu voor ‘laster’. Het is een grof schandaal waar alle eurolanden tegen moeten protesteren. En zeker ook Nederland.

FD