Rechter redt Shell

Zo kort na de uitspraak zitten ze bij Royal Dutch Shell nog vol in de fase van verzet. Men is het oneens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. Dat mag natuurlijk, maar op een gegeven moment zal de rouwverwerking over moeten gaan in de fase van acceptatie en vooruitkijken.

Dan zal blijken dat de rechter het oliebedrijf een grote dienst heeft bewezen. Shell moet de CO2-uitstoot die het bedrijf direct en indirect veroorzaakt sneller verminderen. Die transitie gaat veel geld kosten, en dat geld had men eigenlijk eerst willen verdienen door nog even flink door te gaan met oppompen en verkopen van olie en gas.

Maar dat was natuurlijk altijd al een slecht idee, want zo maak je het probleem groter in plaats van kleiner. Een oliebron is ongeschikt als fonds voor groene projecten. Bovendien: zolang de focus van Shell blijft liggen op pompen en raffineren, verliezen de duurzame krachten het binnen dit gigantische bedrijf altijd van de fossiele. Gedwongen worden om echt te kiezen voor duurzame energie, en zo het energiebedrijf van de toekomst worden dat de transitie wél overleeft, dat zou je toch elk oliebedrijf toewensen?

FD