Proeve van een feestbegroting

Om het schoolpleinniveau van deze formatie (‘Ik wil wel met jou spelen, maar niet als hij ook meedoet’) te ontstijgen, gaan Rutte en Kaag een voorstel voor een regeerakkoord schrijven. Partijen die zich in de inhoud kunnen vinden, mogen zich dan aansluiten.

Het is een beproefd recept dat ons ooit het beste kabinet van de afgelopen dertig jaar opleverde: Paars I. In 1994 kwamen VVD en PvdA er niet uit, dus Wim Kok schreef een ‘proeve van een regeerakkoord’. Daarna ging de formatie snel.

Bijzonder, want zo leuk was dat stuk van Kok niet. Hij wilde 18 miljard gulden bezuinigen, de VUT afschaffen en de basisbeurs voor studenten uitkleden. Er moesten 350.000 banen bijkomen, want de werkloosheid was met 7,7% veel te hoog. Bepaald geen uitnodiging voor een feestje, maar de politici van toen namen hun verantwoordelijkheid.

Vergeleken met toen hebben Rutte en Kaag het makkelijk. De werkloosheid is al laag, bezuinigen hoeft nu niet, de studenten mogen er juist weer geld bij krijgen en alle partijen willen leuke dingen voor werknemers doen. De ‘proeve’ wordt een feestbegroting. Dat moet ze toch wel lukken?

FD