People? Planet? Profit!

‘Waar ik duurzame energie zei, bedoelde ik olie en gas. Stop de tijd.’ Na jaren van schijnheilige praatjes over groene ambities, net zero in 2050 en ‘People, planet, profit’ (braak), kwam de aap woensdag uit de mouw: Shell draait weg van duurzaam en gaat weer vol voor fossiel. De beurskoers moet omhoog, zei ceo Wael Sawan. Het rendement op hernieuwbaar is gewoon te laag.

Het is niet voor het eerst dat Shell draait. In 2009 zei toenmalig topman Jeroen van der Veer tegen aandeelhouders: ‘Verwacht niet dat zon, wind en waterstof groeien binnen Shell.’ Ook toen stak dat nogal schril af tegen de groene praatjes van de marketingafdeling. En ook toen was het argument: de marges zijn te laag.

We moeten wel, stelt Shell. Anders worden we weggeconcurreerd door gewetenloze concurrenten als ExxonMobil. Dat is een gelegenheidsargument. Als het Shell echt om het level playing field ging, dan was het bedrijf de afgelopen jaren wel de felste pleitbezorger van streng klimaatbeleid en mondiale CO2-beprijzing geweest.

Nee, de draai van Shell toont weer aan dat het Shell nooit gaat om mens en planeet, maar altijd om de winst.

FD