Pak Facebook aan

De Federal Trade Commission kan niet aantonen dat Facebook monopoliemacht heeft. Zo oordeelt de Amerikaanse rechter. De FTC verdenkt Facebook ervan dat het bedrijf jaren geleden WhatsApp en Instagram kocht om ze te neutraliseren als concurrent, maar de rechter is niet overtuigd.

Het zal juridisch wel heel ingewikkeld liggen, maar ik krijg een lachbui bij het lezen van dit nieuws. Facebook geen monopolist? Dat is erg geestig. Zuckerbergs platform is het schoolvoorbeeld van een marktmacht misbruikende alleenheerser. Facebook gebruikt die macht niet alleen om concurrenten te absorberen, maar houdt ook de klant in een houdgreep. Er wordt gejaagd op de data van de gebruiker en elke nieuwe dienst blijkt een verkapte koppelverkoop. Probeer bijvoorbeeld maar eens als particulier een virtual-realitybril van het door Facebook opgeslokte Oculus te gebruiken, zonder een Facebook-account te activeren en al je data te delen.

Misschien zit daar de oplossing. Pak Facebook aan vanwege het datamonopolie. De EU geeft het goede voorbeeld, met sinds deze maand twee van dit type aanklachten tegen het bedrijf. Nu de VS nog.

FD