Ongezonde steun

De steun stopt. Vanaf 1 oktober moeten bedrijven, werknemers en zzp’ers het weer zelf zien te rooien. Pandemie of niet, NOW, TVL en Tozo gaan de la in. Laat dat een hele diepe la zijn en doe er er een groot hangslot op. Niet omdat er iets mis was met de steun – integendeel, de overheid heeft de economie ermee overeind gehouden en verdient daarvoor lof.

Maar juist omdat het steunbeleid zo succesvol was. Dat smaakt naar meer, zullen aanhangers van stevig overheidsingrijpen in de economie nu roepen. Maak van NOW een structurele regeling, zodat bedrijven na omzetdaling geen mensen hoeven te ontslaan. Geef ook na de pandemie TVL aan noodlijdende sectoren om faillissementen te voorkomen. En verplicht zzp’ers om Tozo-premie betalen, zodat ze hun eigen WW-regeling krijgen.

In het laatste SER-advies was dit geluid al te horen. Een slecht idee, want voor ‘gewone’ recessies heeft Nederland al een uitgebreid en kostbaar vangnet. En tijdens zo’n conjuncturele dip mag de werkloosheid best een tijdje oplopen, mogen bedrijven best failliet gaan en mogen zzp’ers best hun inkomen zien dalen. Misschien is dat zelfs wel gezond.

FD