Ongeschikte verzekering

Het wordt niets op deze manier. Dat staat zo niet letterlijk in de brief die Wouter Koolmees schreef over de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Maar het vat de strekking wel goed samen. De manier waarop de polder zo’n AOV wil invoeren, met premiedifferentiatie, keuzevrijheid en opt-outs, is door Belastingdienst en UWV niet uit te voeren.

Ik zeg: stoppen en opnieuw beginnen. We dreigen weer een veel te ingewikkeld systeem op te tuigen. En waarom? Om arbeidsongeschikte zzp’ers een uitkering van maximaal het minimumloon te kunnen geven. Dus in het meest gunstige geval krijgen ze net iets meer dan de bijstand waar ze anders recht op hadden. Welk probleem lost dit op?

Persoonlijk denk ik dat je zzp’ers geen verzekering moet opdringen. Maar als het per se moet, kies dan of voor de markt (met een verzekeringsplicht en acceptatieplicht à la de zorgverzekering), of voor de overheid. In dat laatste geval: bouw een simpele basisverzekering voor alle werkenden, betaald via de inkomstenbelasting. Ja, de vakbond wordt boos, maar dat moet dan maar.

FD