Onderschatting

‘Ze blijven je maar onderschatten’, zegt ex-bokser Butch (Bruce Willis) hardop tegen zichzelf. Hij is dan net voor de zoveelste keer door domme mazzel aan de dood ontsnapt. Waarom zat deze scène uit Pulp Fiction opeens in mijn hoofd? Omdat ik opeens overal lees dat het eurogebied er toch beter voorstaat dan gedacht.

Volgens economen van ABN Amro verloopt de energiecrisis minder dramatisch. Energieprijzen dalen, de industriële productie herstelt en de consumptie groeit. Ook IMF-econoom Gita Gopinath kijkt met minder pessimisme naar de Europese economie. Eurocommissaris Paolo Gentiloni spreekt van ‘bemoedigende ontwikkelingen’ en wijst op de meevallende groei en de afnemende inflatie. Kanselier Olaf Scholz verwacht dat de Duitse economie zelfs helemaal zal ontsnappen aan een recessie. In Nederland daalt de werkloosheid alweer drie maanden op rij.

Net als bij Butch is het misschien meer geluk dan wijsheid, want de winter is zacht. Maar het is niet voor het eerst dat economen het aanpassingsvermogen van het eurogebied onderschatten. De eurocrisis overleefd, snel herstel na de pandemie: Europa blijft verrassen.

FD