NOPEC

Oliekartel Opec verlaagt de productie. Zo wil het de olieprijs, die door recessievrees wat was gedaald, kunstmatig weer richting de $100 duwen. Dat speelt Rusland, officieel geen lid van het kartel maar inmiddels samen met de Saoedi’s wel aan het roer, enorm in de kaart.

In het Westen zijn we gewend geraakt aan de openlijke marktmanipulatie van de Opec. Maar waarom pikken we dit eigenlijk? Stel je voor dat de graanexporteurs samenspanden om brood duur te houden? Of dat Google en Facebook openlijk afspraken maakten om de internetmarkt onderling te verdelen? Zulke kartels zouden direct op grote juridische en politieke problemen stuiten.

Maar bij olie doen we alsof het doodnormaal is. Het Westen moet de Opec-leden stevig aanpakken. Begin antikartelzaken en bouw dossiers op. Daag de ceo’s van staatsoliebedrijven voor de rechter. Dreig met exportsancties: iPhones, Bentley’s, Gucci-tassen, maar ook baggerdiensten en hightech. Trek investeringen terug.

In de VS diende de Democratische senator Chuck Schumer al een ‘Nopec-wet’ in waarmee het kartel kan worden aangeklaagd. Laten we in Europa dat voorbeeld snel volgen.

FD