Non-onderwerpen

Prinsjesdag is  voorbij, de cadeautjes zijn uitgedeeld, de verkiezingscampagne is nu echt begonnen. Maar waar gaan we het over hebben, tussen nu en 15 maart 2017? Ik vrees het ergste. Afgaande op de eerste programma’s, peilingen en analyses, zou het de komende maanden wel eens kunnen gaan over de AOW-leeftijd die wel of niet terug moet naar 65, over het eigen risico in de zorg dat wel of niet moet worden afgeschaft en misschien zelfs over het EU-lidmaatschap dat Nederland wel of niet zou moeten opzeggen.

Allemaal totale non-onderwerpen. De verhoging van de AOW-leeftijd wordt echt niet teruggedraaid, ook al beloven SP en PVV dat nu aan de kiezer. De vorige keer dat de SP dat in het programma schreef, lieten ze het CPB stiekem een variant uitrekenen waarin de AOW-leeftijd wél omhoog ging, anders klopten hun sommetjes niet.

En Geert Wilders noemde verhoging van AOW-leeftijd voor de verkiezingen van 2010 nog een breekpunt, om dat kort na sluiting van de stembus, te nuanceren tot een heel belangrijk punt, en uiteindelijk gewoon in te stemmen met verhoging naar 66 jaar. Zelfs de tegenstanders kunnen niet om de ultieme logica heen: als we langer leven, moeten we ook langer werken.

Zo zal het ook gaan met het eigen risico. De logica achter zelf een beetje meebetalen aan je eigen gezondheidszorg is zo sterk en het afschaffen ervan zo duur, dat het gezond verstand uiteindelijk zal zegevieren. Over de kosten-batenverhouding van uittreden uit de Europese Unie zullen we het maar helemaal niet hebben. Met een beetje pech gaat het in de verkiezingscampagne straks dus over zaken die toch niet gaan veranderen. Dat is zonde van de tijd en slecht voor het vertrouwen in politiek.

Waarover moet het dan wel gaan? Over zaken waar het volgende kabinet knopen over moet doorhakken. Het nieuwe pensioenstelsel, bijvoorbeeld. Iedereen ziet dat het anders moet. De huidige opzet leidt tot boze ouderen én boze jongeren en onbedoeld geschuif met geld tussen generaties. De Sociaal Economische Raad heeft inmiddels een aantal varianten voor hervorming van het pensioen klaarliggen. De politieke partijen moeten daar nu uit kiezen en ons hun keuze uitleggen. Dan een paar scherpe debatten, en de verkiezingen gaan ergens over.

Hetzelfde geldt voor hervorming van de belastingen. Dat stelsel hangt aan elkaar van aftrekposten en toeslagen, waardoor de tarieven onnodig hoog zijn en de belastingdienst vooral bezig is met rondpompen van geld. Wat kiezen de partijen? Hoe zien zij de hervorming? Ik zou dat graag precies weten voor ik ga stemmen.

Vertel dan ook hoe de arbeidsmarkt (vast-flex) er in 2021 uit moet zien. En wat we met de zzp’ers gaan doen. Een verkiezingsdebat dat gaat over de onderwerpen die later in het regeerakkoord terugkomen, dat zou wat zijn!

(FD)