Niet naïef

Wie is er naïef? De econoom natuurlijk. Die denkt dat globalisering, buitenlandse handel en internationale investeringen de wereld veiliger en voorspelbaarder maken. Zo onnozel! De geopolitieke deskundigen, de politicologen en de historici lachen er om. Alleen met cynisme en argwaan hou je je land veilig. Poetin en zijn aardgas hebben dat wel bewezen.

Dus moet nu China worden kaltgestellt. Het land is onbetrouwbaar en alleen maar uit op eigen gewin. Geen microchip meer naar dat land! Geen Chinese cent meer naar Europese havens of andere infrastructuur. En trek onze investeringen in China ook maar terug.

Wie is hier nou naïef? Juist het idee dat een economisch geïsoleerd China de wereld veiliger maakt is extreem simplistisch. Die chips gaan ze dan uiteindelijk wel zelf maken, zonder inbedding in de mondiale technische standaarden. Een Chinees belang in een haven zorgt voor wederzijdse afhankelijkheid. Heel anders dan de eenzijdige afhankelijkheid van Poetins gas.

Juist een wereld verdeeld in economische blokken, zonder wederzijdse economische afhankelijkheden is een onveilige wereld. Wie dat niet ziet is naïef.

FD