Niet doorrekenen

Terug van weggeweest: gevaarlijke begrotingstekorten. In de jaren van lage rente, lage inflatie en grote opkoopprogramma’s leek het niet uit te maken hoeveel de overheid leende. Er was altijd wel een koper te vinden voor nieuwe obligaties. Maar die tijd is voorbij.

De Britten stootten als eerste hun neus tegen de dichtklappende deuren van de kapitaalmarkt. Je kunt het als overheid dus toch te dol maken, zo merkte minister van Financiën Kwasi Kwarteng na de presentatie van zijn begroting vol ongedekte belastingverlagingen. Hij had de plannen niet eens laten doorrekenen.

En Nederland? Wij staan er beter voor dan de Britten, met een lagere staatsschuld en een structureel overschot op de betalingsbalans. Maar ook bij onze overheid vliegt het geld er momenteel uit, vooral door het ter elfder ure bedachte prijsplafond voor energie. Daarvan zijn de financiële consequentie onduidelijk.

De plannen zijn niet doorgerekend door het Centraal Planbureau en het is maar de vraag of dat binnenkort nog gaat gebeuren. We hebben voor het eerst in decennia dus geen idee hoe hoog het begrotingstekort volgend jaar gaat zijn. Dat zijn Britse toestanden!

FD