Mijn eigen fossiele subsidie

Het lijkt wel of iedereen fossiele subsidies krijgt. Behalve u en ik. Zo hoeft de industrie over het eerste deel van de CO2-uitstoot geen emissierechten in te kopen. Terwijl de prijs van het Europese emissiehandelssysteem (ETS) op ruim €84 per ton CO2 staat, betalen de bedrijven dat bedrag niet voor alle uitstoot. De eerste rechten zijn gratis. Pure fossiele subsidie, vindt de milieubeweging.

Zo’n subsidie wil ik ook wel. Daarom heb ik afgelopen weekend een eigen emissiehandelssysteem opgezet. Boumans ETS heet dat, of BETS. Ik reken voor mezelf nu ook €84 per uitgestoten ton CO2. Mijn gasverbruik is pakweg 1300 kuub per jaar, dat geeft 2,3 ton CO2 en zou me dus bijna €200 euro kosten. Maar nu komt de truc: de eerste 75% emissierechten van BETS zijn gratis. Ik betaal slechts €50 en ontvang dus €150 aan fossiele subsidie! Da’s makkelijk verdiend.

Het mooiste komt nog: u kunt ook meedoen met BETS. Bereken de CO2-emissie van uw gasverbruik, vermenigvuldig dat met €84 en maak een kwart van dat bedrag aan mij over. De rest mag u zelf houden en is uw persoonlijke fossiele subsidie. Doet u allemaal mee?

FD