Koekoek

‘De zorg is uitgekleed’. Dat is het nieuwe argument van de coronatwijfelaars. Was er niet bezuinigd, dan hadden we nu al die naar adem happende covid-patienten gewoon op de IC kunnen stallen. En waren er genoeg verpleegkundigen geweest om ze tijdens hun kunstmatige coma te verzorgen.

Het is een bizar argument. Allereerst omdat het afschuwelijk is om bewusteloos op de IC te liggen. Meer menselijk lijden kan niet de oplossing zijn. Daarnaast: er is in Nederland helemaal nooit bezuinigd op de zorg. De zorgbegroting ging de afgelopen decennia van 2% naar meer dan 10% van het bbp. Volgend jaar geven we er meer dan 93 miljard euro aan uit. Een record. Zorg is het koekoeksjong dat andere nuttige uitgaven (onderwijs, milieu) uit de begroting wipt.

Maar vooral: vaccineren is ook gezondheidszorg. De medische wetenschap biedt de oplossing voor corona, maar er zijn blijkbaar nog steeds mensen die liever een slang in hun keel krijgen dan een prikje in hun arm. Daar liggen ze dan, op IC, terwijl de operaties van echte patiënten worden afgebeld omdat het bed bezet blijft. De spijt komt altijd te laat.