Klaagzang

Nu de coronamaatregelen voorbij zijn, komen we weer ergens. Mijn tip voor het volgende ondernemersfeestje: ga niet naast een ondernemer uit de industrie staan of zitten. En als je niet anders kunt, begin dan in elk geval geen gesprek over grondstofprijzen en leveringsproblemen. Het bier slaat plat, de bitterballen smaken niet meer en je moet de hele avond luisteren naar een klaagzang over ingetrokken kortingen, verscheurde offertes en hoe leveringszekerheid inmiddels een gokspelletje is geworden.

Mogen ze dan niet klagen? Natuurlijk wel. Veel grondstoffen zijn absurd duur, de sancties doen pijn, containerschepen hopen zich op bij Rotterdam en in China gaan havensteden in lockdown. Problemen genoeg.

Maar tegelijkertijd zie je in de macrocijfers nog weinig terug van dat pessimisme. Gezamenlijk verwachten de inkoopmanagers in de industrie juist forse groei. Het producentenvertrouwen heeft nog nauwelijks een deukje opgelopen. En de meerderheid van de producenten is optimistisch over de toekomst. Lopen de enquêtes achter, of is dit juist de wisdom of the crowd? Ik toast op de tweede verklaring. Proost!

FD