Inflatie

“Ik zei het toch: doe een jas aan! Maar jij was eigenwijs en bleef in hemdsmouwen naar buiten gaan. Ik waarschuwde dat de zon niet altijd zou schijnen, dat het ooit weer zou gaan regenen. Maar luisteren? Natuurlijk niet. Je ging zelfs in korte broek naar buiten! Daarom ben je nu verkouden.”

Nou ja, niet echt verkouden. “Je niest en hoest wel, maar bent eigenlijk door een vervelend toeval tegen een virus aangelopen. Ja, zo’n besmetting heeft niets te maken met je kleding, maar komt gewoon van buiten aanwaaien, of je nou dikke jas aan hebt of niet. Maar mijn principiële punt blijft staan: wie zich niet goed aankleedt kan gaan hoesten en niezen. En al heeft je kledingkeuze ditmaal niets te maken met je symptomen, het had in theorie wel gekund! Eigen schuld dus!”

Een vreemde redenering? Ja, dat dacht ik ook toen ik de analyses van al die strenge economen las, die in het ruime monetaire beleid van de ECB de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie zien. In theorie hebben ze gelijk. In de praktijk is de inflatie zo hoog omdat geïmporteerde energie extreem duur is. Dat is nou net het enige waar de ECB niets aan kan doen.

FD