Hittegolf

Het is jammer dat we nog maar zo weinig merken van klimaatverandering. Daardoor is er geen gevoel van urgentie, terwijl we nu toch eigenlijk de laatste kans hebben om iets aan de catastrofale opwarming te doen.

Gaf Moeder Aarde ons maar wat duidelijkere signalen! Een hittegolf in Europa, bijvoorbeeld, met temperaturen boven de 40 graden in Parijs en 45 graden in Madrid. En dat die zo vaak voorkomen dat ze in Spanje hittegolven zelfs namen gaan geven, net als stormen.

Of extreme wateroverlast. Dat zou óók een duidelijk signaal zijn. Dat bijvoorbeeld in Limburg de rivieren overstromen. Of dat in de VS de ene staat te kampen heeft met grote overstromingen, terwijl in een andere juist extreme droogte heerst.

En bosbranden, natuurlijk. Als we er daar nou veel meer van zagen op alle continenten, als een soort noodvuur van de aarde, dan wisten we tenminste dat klimaatverandering echt is.

Terugtrekkende gletsjers, verdwijnend Noordpoolijs, een kwart eeuw zonder Elfstedentocht; waren er nou maar dat soort onmiskenbare signalen, ja dan zou de mensheid wakker schrikken en het probleem eindelijk serieus nemen. Toch?

FD