Het is een keer klaar met het pensioengesjoemel

De PvdA dreigt steun aan het pensioenakkoord in te trekken. Kamerlid en oud-FNV-er Gijs van Dijk eist dat de pensioenfondsen nu al mogen rekenen met de soepelere rekenregels van het nieuwe pensioenstelsel, ook al is dat er nog niet. Want dan kunnen de pensioenen omhoog.

Dit is een buitengewoon slecht idee. Allereerst: het slaat nergens op. Van Dijk wil met de fiets de autoweg op mogen, omdat hij binnenkort zijn autorijbewijs wil gaan halen. Bij het huidige stelsel passen de huidige regels, niet die van het nieuwe stelsel.

Ten tweede: Het is strategisch onhandig. De hervorming doen we om het pensioen toekomstbestendig te maken. Dat gaat met pijnlijke keuzes gepaard. De belofte van soepelere rekenregels maakte die pijn voor belangengroepen dragelijk. Als we dat nu al weggeven zal de pijnlijke hervorming nooit gebeuren. Eerst het zuur, dan het zoet.

Ten slotte: het is een keer klaar met het gesjoemel. Keer op keer zijn regels bijgebogen en herstelperiodes opgerekt om korten te voorkomen. Kiezen voor nieuwe rekenregels zonder het nieuwe stelsel zou het pensioentoezicht voor altijd ongeloofwaardig maken.

FD