Hervormen

Schaf de hypotheekrenteaftrek en de zelfstandigenaftrek af en ontvang €6 mrd uit het EU-coronafonds. Zo stelde minister Wopke Hoekstra het voor. Inmiddels blijkt dat we meer keuze hebben. Zolang huiseigenaren en zelfstandigen maar meer belasting betalen.

Waarom wil de Europese Commissie dat? De hervormingen komen uit de ‘landspecifieke aanbevelingen’. Die zijn bedoeld om de macro-economische stabiliteit te versterken. Nederland heeft bijvoorbeeld een overschot op de handelsbalans en pot zo veel geld op. Andere landen hebben juist grote schulden. Dat maakt de euro instabiel.

Doen de geëiste hervormingen daar dan iets aan? Welnee, als huiseigenaren minder lenen gaat het spaaroverschot juist omhoog. En zelfstandige pianoleraren hun aftrek afpakken, maakt de euro ook niet stabieler.

Veel beter kan Brussel eisen dat we meer geld uitgeven. Aan duurzame energie, bijvoorbeeld, en aan de aanleg van een zwaarder elektriciteitsnet. Veel meer geld voor onderzoek en ontwikkeling, hoger loon voor iedereen, minder pensioenbesparingen, sluiting van het belastingparadijs, zodat hier minder geld heen stroomt. Opties genoeg.

FD