Herverdeling

Is dit de grootste herverdelingsoperatie in de moderne Nederlandse geschiedenis? Zou goed kunnen. Energietoeslag voor minima, hoger minimumloon, hogere uitkeringen, een prijsplafond, lage btw op de energienota. Er wordt met vele miljarden geschoven, waardoor een flink deel van het doorsnee koopkrachtverlies wordt gecompenseerd. Voor lage inkomens resteert mogelijk zelfs een plus.

De inkomensverdeling is typisch een kwestie van politieke voorkeuren en daar hoeven economen geen oordeel over uit te spreken. Maar misschien mogen we wel wijzen op de nadelen.

Zo maken veel van de maatregelen de armoedeval groter, waardoor werken of meer werken minder gaat lonen. De extra verhoging van de AOW maakt de aanstormende vergrijzing nog minder betaalbaar. Het koopkrachtpakket wordt deels gedekt met hogere lasten voor bedrijven. Dat is slecht voor het – ouderwetse term – vestigingsklimaat.

Ten slotte schiet het begrotingstekort hoogstwaarschijnlijk door de Europese 3%-grens en worden ook Nederlandse begrotingsregels aan de kant geschoven. Het koopkrachtbeleid zal Nederland blijvend veranderen, en niet per se ten goede.

FD