Groene ECB

Probeer je de economie een steuntje in de rug te geven, blijk je opeens een cynische klimaatvervuiler! Het moet een schok zijn geweest voor de Europese Centrale Bank toen men er achter kwam dat vooral de grote, vervuilende bedrijven de verhandelbare obligaties uitgeven die de centrale bank zo graag opkoopt. Jonge start-ups in de duurzame sector halen hun geld op bij de bank of bij particuliere investeerders. Daar valt de geldhoeveelheid niet kwantitatief mee te verruimen.

Dus moet het roer om. De ECB moet niet langer ‘marktneutraal’ opkopen, maar de portefeuille actief vergroenen, zo schreef De Nederlandsche Bank woensdag.

Nobel, natuurlijk. Maar mogen obligaties van belastingontduikende multinationals dan nog wel? Of van bedrijven die spullen verkopen geproduceerd met kinderarbeid? Autoproducenten die liegen over uitstoot? Of producenten van frisdrank met veel suiker?

Onmogelijke dilemma’s. De ECB moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten. Ik weet een betere oplossing: gewoon stoppen met opkopen van bedrijfsobligaties. De inflatie loopt op, de economie herstelt snel. De geldkraan kan best een slagje dicht.

FD