Gokonomie

De nieuwe sponsor van Ajax is bekend. Het is Unibet, een website voor gokken op sportwedstrijden. Het bedrijf houdt kantoor op de zesde verdieping van het glasglimmende ‘The Centre’ op Malta. Als je een gokaccount wil aanmaken – de Nederlandse website gaat binnenkort live – moet je verklaren geen inwoner te zijn van Spanje, de VS, China of een van de andere landen die minder enthousiast zijn over geldvernietiging via Maltezer goksites. Maar in Nederland vinden we dat sinds de nieuwe gokwet juist helemaal te gek.

Toto sloot een deal met Feyenoord en PSV en nog een handvol eredivisieclubs. Supergame, Betsson, Bet365 sponsoren andere clubs. De hoogste amateurdivisie heet sinds kort ‘Jacks League’, naar het casino met dezelfde naam. Want ook amateurs moeten optimaal geprikkeld worden om hun zuurverdiende geld te verspillen aan hersenloze gokspelletjes.

Gaven onze profs misschien te veel het goede voorbeeld? Waren er te veel gezonde geesten opgesloten in gezonde lichamen? Het moet wel, want anders kan ik deze uitverkoop van de Nederlandse sportliefhebber aan de producenten van gokverslaving niet verklaren.

FD