Geld voor jezelf

Elke crisis heeft z’n overreactie. Tijdens corona was dat de avondklok: hielp niets, maakte iedereen boos en was dus contraproductief. Tijdens de kredietcrisis compenseerde de overheid het spaargeld van iedereen die zo inhalig was om dat bij Icesave te stallen, inclusief de idioot hoge lokrente. En gedurende de oliecrisis van 50 jaar geleden ging benzine drie weken op de bon, terwijl er nooit een echt tekort was.

Wat is de onzinnige overreactie tijdens de huidige kostencrisis? Mijn idee: de €190 die alle huishoudens in november en december via de energierekening ontvangen. Het prijsplafond voor energie gaat op 1 januari in, de Tweede Kamer vindt dat te laat, dus trekt het kabinet €2,6 mrd uit voor deze compleet ongerichte maatregel. Toen Trump in 2020 cheques uitdeelde aan alle Amerikanen, lachten we hem uit. Nederland doet nu precies hetzelfde.

Wie gaat dat betalen? Wij allemaal, natuurlijk. En onze kinderen. We geven geld aan onszelf en denken zo goedkoper uit te zijn. Arm en rijk, energiezuinig of -verspillend, iedereen krijgt €190. Het dient slechts om de Kamer te paaien en om de burger koest te houden.

FD