Geerts sprookje

Eerst Doornroosje, daarna Assepoester. De campagne verloopt voor de PVV als een sprookje. Yeşilgöz kuste Wilders liefdevol wakker uit zijn oppositieslaap. Daarna veranderde een toverfee hem in het mooiste meisje van het verkiezingsbal, met een jurk van zacht satijn die alle harde standpunten verhult.

Even is niemand een heks, niemand knettergek en niemand een landverrader. Het kabinet wordt even niet weggestuurd en Marokkanen mogen even blijven. Maar straks, als de klok twaalf uur slaat en de stembussen sluiten, verandert Assepoester weer in de oude Wilders. In zijn woorden: het zit nou eenmaal in m’n DNA.

Hoe ziet dat er dan uit? Lees zijn programma. Geen klimaatbeleid. Geen stikstofbeleid. Verbod op islamitische scholen, korans en moskeeën. Een totale asielstop. Soldaten aan de grens. Hoofdoekjesverbod in overheidsgebouwen. Turkije uit de NAVO. Een Nexit-referendum. Geen wapens voor Oekraïne. En docenten die het over klimaat, gender of de Nederlandse rol in de slavernij willen hebben, krijgen een muilkorf.

Maar grootmoeder, waarom heeft u zo’n grote mond? vraagt de kiezer naïef. Wilders weet wel waarom.

FD