Geen slingers

De rente stijgt, dus bij de pensioenfondsen halen ze even opgelucht adem. Hogere rente betekent een hogere dekkingsgraad, want toekomstige uitkeringen tellen minder zwaar mee. Dat betekent voor veel fondsen dat de kans op korten afneemt.

Feest bij de fondsen. Maar ook bij de gepensioneerden? Ik zou de slingers nog maar niet ophangen. Want een mogelijk oorzaak van de oplopende rente is hogere inflatie. De olieprijs is gestegen, er is een groot tekort aan computerchips, zeetransport is duur en op veel markten heerst schaarste.

Tegelijkertijd spuiten overheden massaal geld in de economie, terwijl centrale banken keer op keer laten weten dat wat hen betreft de inflatie best een tijdje te hoog mag zijn.

Wie obligaties koopt wil die hogere inflatie vergoed krijgen, dus dat de rente stijgt is logisch. Maar zolang de dekkingsgraden niet boven de 110% liggen, mogen pensioenfondsen niet indexeren. De laatste stand is 95% dus daar zijn we nog lang niet. De kleine kans op echte kortingen wordt dus ingeruild voor de zekerheid van koopkrachtverlies door inflatie. Dat is geen feest.

FD