Geef geld, geen kaartjes

‘Geen geld voor de bus, tram of metro? Dan kun je gratis ov-kaarten krijgen van Vervoerregio Amsterdam.’ Dat was nog eens een sympathieke actie. Er lagen dit voorjaar 730.000 gratis kaartjes klaar voor de ruim 90.000 minima-gezinnen in Groot-Amsterdam. De animo was enorm en de ov-kaarten waren snel op.

Maar nu blijkt een klein deel te worden doorverkocht op Marktplaats, zo ontdekte De Telegraaf. De voorzitter van de Vervoersregio vindt dat jammer: ‘Er zijn kaartjes bij mensen terechtgekomen die ze blijkbaar niet nodig hebben.’

Hier gaan een paar dingen mis. Allereerst: gratis ov is niet per se een goed idee. Vooral mensen die anders zouden fietsen, stappen op de bus of tram. Ten tweede: het weggeven van goederen of diensten is behoorlijk paternalistisch. Je kunt arme mensen beter geld geven, zodat ze zelf bepalen wat ze nodig hebben. Daarom — als derde — de mensen die de kaartjes verkochten, zijn misschien wel precies de mensen die er het meest door werden geholpen. Wie z’n gratis kaartjes verkocht, had blijkbaar hard geld nodig. Geen mislukt experiment, maar deel de volgende keer liever direct het geld uit.

FD