Geef geld, geen kaartjes

‘Geen geld voor de bus, tram of metro? Dan kun je gratis ov-kaarten krijgen van Vervoerregio Amsterdam.’ Dat was nog eens een sympathieke actie. Er lagen dit voorjaar 730.000 gratis kaartjes klaar voor de ruim 90.000 minima-gezinnen in Groot-Amsterdam. De animo was enorm en de ov-kaarten waren snel op.

Maar nu blijkt een klein deel te worden doorverkocht op Marktplaats, zo ontdekte De Telegraaf. De voorzitter van de Vervoersregio vindt dat jammer: ‘Er zijn kaartjes bij mensen terechtgekomen die ze blijkbaar niet nodig hebben.’

Hier gaan een paar dingen mis. Allereerst: gratis ov is niet per se een goed idee. Vooral mensen die anders zouden fietsen, stappen op de bus of tram. Ten tweede: het weggeven van goederen of diensten is behoorlijk paternalistisch. Je kunt arme mensen beter geld geven, zodat ze zelf bepalen wat ze nodig hebben. Daarom ā€” als derde ā€” de mensen die de kaartjes verkochten, zijn misschien wel precies de mensen die er het meest door werden geholpen. Wie zā€™n gratis kaartjes verkocht, had blijkbaar hard geld nodig. Geen mislukt experiment, maar deel de volgende keer liever direct het geld uit.

FD