Foute inflatie

Twee berichten van dinsdag. CBS: ‘Inflatie 14,3% in oktober’. FNV: ‘Looneis voor 2023 is 14,3%’. De vakbond legt uit: ‘Om koopkracht van mensen op peil te houden’. Klinkt logisch, want met 14,3% loonstijging maak je 14,3% inflatie precies goed.

Toch klopt er geen hout van. Dat komt vooral door de slechte inflatiemeting van het CBS. Die doet alsof alle huishoudens de prijzen voor gas en elektra betalen die gelden voor nieuwe klanten van energiebedrijven. De energieprijs wordt daardoor flink overschat. Volgens eigen schatting van het CBS is de inflatie daardoor in werkelijkheid misschien maar 7,5%. Het kan ook 9,6% zijn. Maar ruim 14% is het zeker niet.

Het CBS zou wel wat actiever mogen waarschuwen voor het gebruik van hun foutieve cijfer. Want ook in Den Haag blijft men schermen met koopkrachtverlies op basis van het te hoge inflatiecijfer. Daardoor zijn de steunpakketten veel te groot geworden. Er is sprake van overcompensatie. De FNV houdt überhaupt geen rekening met die koopkrachtsteun en eist ook nog volledige prijscompensatie. Zo gaat Nederland op weg naar dubbele overcompensatie. Bizar.

FD