Feest

Het virus kreeg geen kerstkaart en dus ook geen opgewekte wens voor een gezond 2022, waarin alles beter wordt en alle wereldburgers weer optimistisch naar de toekomst kijken. Voor het virus waren het dagen als alle andere; wie besmet werd voor middernacht, wordt gewoon ziek in het nieuwe jaar.

Gefeest heeft het virus wel, in z’n nieuwe omikron-kostuum sprong hij nog veel makkelijker dan voorheen van gast naar gast. Een flink deel van Nederland besloot dat de coronamaatregelen niet tijdens de feestdagen gelden – het moet immers wel leuk blijven. Anderen vonden het een goed moment voor demonstraties en rellen. Leuk, dacht het virus, ik kom ook!

Voor de komende weken betekent dat: een nieuwe golf en een langere lockdown. En vooral nog veel meer nijpende tekorten aan personeel in de zorg, bij de politie en bij veel bedrijven, omdat meer mensen ziek thuisblijven en anderen in quarantaine moeten. Zelfs als de scholen weer open mogen, blijven de kinderen thuis bij gebrek aan leerkrachten. Ook de Nederlanders die niet gingen feesten, demonstreren of winkelen in Antwerpen, zitten straks met de kater.

FD